Pasta alla Norma is een heerlijke, eenvoudige Italiaanse pasta met aubergine en tomaat. Super snel te maken en ontzettend lekker. We geven je het traditionele recept, maar ook hoe je het net even gezonder kunt maken. Ook geven we je een tip hoe je een moeilijk verkrijgbaar ingrediënt kunt vervangen.
Porties 4personen
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Ingrediënten
400-500grpasta
2aubergines
4eetlepelsolijfolieof meer als je gaat frituren
3teentjesknoflookik gebruik er meestal 4
2blikjesgepelde tomaten
zout & peper
1bosjebasilicum
1stukjericotta salata* zie notities voor alternatieven
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Was en droog de aubergines. Snijd door midden en vervolgens in plakken.Bij zowel de frituur- als de ovenmethode is het belangrijk dat je stukjes aubergine ongeveer even groot zijn zodat ze gelijkmatig garen.
2 aubergines
Je kunt nu kiezen tussen de traditionele bereiding of voor een bereiding in de oven. De overige stappen zijn hetzelfde.
Aubergines frituren (tradionele bereiding)
Verwarm een diepe laag olie in een diepe pan. De aubergines moeten onder kunnen staan. Je kunt olijfolie gebruiken (lekkerder), maar ook zonnebloemolie.
4 eetlepels olijfolie
Bak de aubergines in batches tot ze allemaal mooi bruin zijn.
Zet apart, tot de saus klaar is.
Aubergines in de oven bereiden
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en smeer een bakplaat in met een dun laagje olie.
Meng de aubergines met ongeveer 3 tot 4 eetlepels olie en een bestrooi met zout. Mix goed door elkaar.
4 eetlepels olijfolie, zout & peper
Spreid de aubergines uit over de plaat en bak in ongeveer 20 minuten bruin. Draai na 10 minuten.
Saus en pasta maken
Zet een grote pan met water en ruim zout op. Bereid de pasta zoals op de verpakking is aangegeven.
400-500 gr pasta
Snijd of pers de teentjes knoflook fijn.
3 teentjes knoflook
Plet de tomaten uit het blik met een vork of de achterkant van een houten lepel.
2 blikjes gepelde tomaten
Verwarm een goede scheut olijfolie in een pan en fruit hier zachtjes de knoflook in, tot het goed gaat geuren. De knoflook moet niet bruin worden.
Schep de tomaten erbij en roer goed door. Laat dit lekker borrelen, tot de saus indikt.
Houd een bekertje pastawater apart en schep de pasta en de aubergines door de saus heen.
Voeg beetje bij beetje (al roerend) wat pastawater toe, tot je een mooie saus hebt.
Serveer met vers geraspte kaas en wat blaadjes basilicum.
1 bosje basilicum, 1 stukje ricotta salata
Notities
Naast aubergines is ook de kaas voor dit Italiaanse gerecht belangrijk. Van origine wordt er ricotta salata voor pasta alla norma gebruikt. Dit is een verse ricotta kaas die geperst, gezouten en gedroogd is. Daardoor is het geen zachte kaas, maar een harde, witte kaas, die je goed kunt raspen. Deze vorm van ricotta is in Nederland niet super makkelijk te krijgen, mocht je dus geen tijd of mogelijkheid hebben om langs de Italiaanse speciaalzaak te gaan, dan kun je ook pecorino romano gebruiken. Dat heeft dezelfde soort ziltigheid als de ricotta salata. Is zelfs dat er niet? Ga dan voor Parmezaanse kaas.