Rode wijnsaus is heerlijk bij een stukje rood vlees, maar smaakt ook heel erg goed bij een stampot. Een echte klassieker, die je gerecht helemaal afmaakt. Een goede saus geeft een goed gerecht net dat kleine setje naar perfect.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Snipper de ui en het teentje knoflook fijn. Smelt een klont roomboter in een pan op midden-hoog vuur en fruit hier je ui en knoflook in.
1 sjalot, 1 teen knoflook, roomboter
Voeg de takjes tijm en de blaadjes laurier toe, gevolgd door de rode wijn en de fond. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten pruttelen, tot de rode wijnsaus ongeveer tot de helft is ingedikt.
3 takjes tijm, 1 blaadje laurier, 180 ml fond, 400 ml rode wijn
Zeef vervolgens de saus. Dit kun je het beste doen boven een andere koude pan.
Klop er nu snel de klontjes koude boter doorheen. Dit zorgt ervoor dat de saus afkoelt, dikker en romiger wordt en een mooie glans krijgt. Het is echt belangrijk dat de boter goed koud is, anders werkt dit proces niet. De kans bestaat dan dat je saus gaat schiften en dat is precies wat je niet wilt!