Coq au Vin is heerlijke Franse kip in rode wijn. Lekker gestoofd en vol van smaak. Perfect voor op een koude avond, maar gezellig en feestelijk genoeg voor bijvoorbeeld het Kerstdiner!
Bak de spekjes tot ze net aan knapperig zijn en zet ze apart. Gooi het vet niet weg, want daarin gaan we nu de kip goudbruin bakken. Doe dit in batches, anders wordt de pan te koud.
125 gr spekjes, 4 kippenbouten
Zet de pan zachter en voeg de bleekselderij, winterpeen en ui toe. Bak zacht tot de groente allemaal wat zachter wordt (4-5 minuten).
Voeg knoflook en tomatenpuree toe en bak dit ook nog een minuut of twee mee.
2 eetlepels tomatenpuree, 5 teentjes knoflook
Voeg de rode wijn, cognac (optioneel), tijm, laurier, fond en sjalotten toe.
5 kleine sjalotten, 2 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, 500 ml rode wijn, 250 ml gevogeltefond
Laat zachtjes met de deksel op de pan pruttelen, ongeveer 45 minuten.
Paddenstoelen
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze doormidden.
200 gr kastanjechampignons
Bak ze vervolgens in een koekenpan met een klont boter en een scheutje olijfolie mooi goudbruin.
1 klont boter, 1 scheutje olijfolie
Afmaken
Haal de kip uit de pan en leg apart. Maak van boter en bloem een prakje. Roer dit beetje bij beetje door je saus van de kip heen, terwijl deze pruttelt, tot de saus de voor jou gewenste dit heeft. Het kan best zijn dat je niet alle bloemboter nodig hebt.
2 eetlepels boter, 2 eetlepels bloem
Doe de kip terug in de pan, samen met de gebakken paddenstoelen en spekjes.
Bestrooi met verse peterselie en breng op smaak met zout en peper!