Indonesische Pompoen Smoor is een heerlijke vegetarische variatie op het bekende vleesgerecht 'Daging Smoor'. De stukken pompoen worden gesmoord in een saus van ketjap, ui en gember. Simpel, maar heerlijk, met een vleugje zoet.
Porties 4porties
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Kookgerei
Stoofpan
vijzel, keukenmachine of NutriBullet
Ingrediënten
1flespompoen
1rode ui
2teentjesknoflookmag ook meer ;)
1plakgembervan een halve cm
5eetlepelsketjap geen sojasaus, lees hier het verschil
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Bereiding op het fornuis
Schil de pompoen, verwijder de draden en pitten en snijd in plakken of blokjes
1 flespompoen
Snijd de ui, knoflook en gember fijn en stamp hier een boemboe van. Zelf doe ik dit in een luie bui meestal in mijn Nutribullet met een klein beetje olie.
1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 plak gember
Verwarm wat olie met een klontje boter in de pan en fruit hierin de boemboe even, tot de ui bruin begint te worden.
plantaardige olie, 1 klontje boter
Voeg de pompoen toe en laat een minuutje mee bakken.
1 flespompoen
Blus af met het water of bouillon en voeg ketjap en sambal toe. Breng aan de kook. Gebruik je water? Dan voeg je ook een snufje zout toe.
5 eetlepels ketjap, 1 à 2 eetlepels sambal, 250 ml water, zout
Zet lager, zodat het nog net bubbelt en sudder dit zonder deksel op de pan, tot de pompoen gaar is en de saus is ingekookt. Schep zo nu en dan door.