Linzer koekjes zijn twee heerlijke laagjes zachte koek, met een goede laag jam ertussen. De traditionele Oostenrijkse koekjes met jam zijn eigenlijk het hele jaar super lekker om te maken, en natuurlijk ook om te eten, maar ze passen extra goed bij Kerst. Voor deze koekjes heb je naast een oven geen andere keukenmachines nodig, gewoon lekker kneden met je handen!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Meng bloem, suiker en een snuf zout door elkaar.
350 gr bloem, 1 snuf zout, 120 gr kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker
Klop de eidooiers los en snijd de boter in blokjes.
2 eidooiers, 250 gr boter
Meng dit allebei door de bloem heen en kneed het door elkaar, tot je een samenhangend deeg hebt. Daarna mag je meteen stoppen met kneden.
Vorm een platte schijf, verpak in plastic folie en laat minimaal een uur in de koelkast tot rust komen.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek je bakplaat met een stuk bakpapier.
Bestuif je werkblad met een dun laagje bloem. Rol met je deegroller je deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek je vormpjes uit. Maak in de helft van de koekjes een kijkgaatje.
Bak de koekjes in het midden van de oven, tot ze net aan goudbruin beginnen te worden; ongeveer 12 tot 15 minuten. Schep over op een rekje en laat goed afkoelen.
Bestrooi de koekjes met het kijkgaatje met poedersuiker (het liefst door een zeef!) en smeer de dichte koekjes in met een dun laagje jam. Druk voorzichtig op elkaar!