Risotto ai Frutti di Mare is een heerlijke risotto, vol met verschillende zeevruchten, zoals coquilles, mossels en langoustines! Dit luxe gerecht is verraderlijk eenvoudig te maken en je kunt heel makkelijk variëren met de zeevruchten die jij zelf het lekkerst vindt.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Zeevruchten voorbereiden
Was de mossels, verwijder de baard en spoel tot het water helder is en er geen zand meer in zit. Mossels die blijven drijven, of die niet dicht gaan na een tik op de schelp gooi je weg.
12 mossels
Snijd de knoflook in dunne plakjes en verwarm deze met de olie in een pan. Bak hierin je mossels met de deksel op de pan. Ongeveer 3-4 minuten.
2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olijfolie
Leg in een zeef en vang het vocht op, dit is super lekker en gaan we in de risotto gebruiken.
Voeg nu de langoustines toe aan de pan en doe hetzelfde.
6 langoustines
De coquilles bak ik zelf het liefst in een grillpan met een beetje olie, maar je kunt ze ook gewoon in de koekenpan bakken tot ze net aan gaar zijn, geen minuut langer! Maak de pan wel eerst schoon en voeg opnieuw olie toe.
6 coquilles
Risotto ai Frutti di Mare
Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de wortel in mini blokjes.
1 wortel, 1 teentje knoflook
Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de wortel en knoflook.
2 eetlepels olijfolie
Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
300 gr risottorijst, 1 scheut droge witte wijn
Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Begin met de bouillon die van je schaaldieren is gekomen. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
400-600 ml bouillon
Herhaal dat tot je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten of iets langer. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
Haal de risotto van de warmtebron en roer de boter er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper. Serveer met de fijngehakte peterselie er overheen.
1 klont roomboter, 0.5 bosje peterselie
Notities
* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.