Kerst ovenschotel met stoofvlees, pompoen, brie en cranberry's
Deze Kerst ovenschotel heeft alle feestelijkheden onder een heerlijk dakje van bladerdeeg. We beginnen met een goede laag pompoen-aardappelpuree, gevolgd door heerlijk stoofvlees, brie en een cranberry compote.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Was en schil de aardappels en flespompoen, verwijder eventueel de zaden en snijd in blokjes. Kook in ruim water met een blokje bouillon, tot alles gaar is. Giet af en laat goed uitstomen.
300 gr aardappel, 200 gr flespompoen, 1 blokje bouillon
Stamp de aardappel en pompoen samen met een klont boter, een teentje knoflook en eventueel een scheutje melk tot een puree. Laat afkoelen.
1 klont boter, 1 teentje knoflook, scheut melk
Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover weer het stoofvlees.
4 porties stoofvlees
Snijd je brie in plakken en verdeel dit over het vlees. Gevolgd door hier en daar een kloddertje cranberry jam of compote.
100 gr brie, 4 eetlepels cranberry jam
Rol je bladerdeeg uit en leg bovenop. Snijd overhangt deeg weg.
1 rol bladerdeeg
Prik gaatjes met een vork en versier eventueel met het overgebleven bladerdeeg. Smeer in met een laagje losgeklopt eigeel.
1 ei
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de stoofschotel in 25-30 mooi goudbruin.
Notities
Het fijnste werkt dit gerecht als het stoofvlees afgekoeld is, anders is het een flink gedoe met het bladerdeeg.