Kip Puttanesca is heerlijke, sappige kip uit de oven, die komt met de wereldberoemde Napolitaanse puttanesca-saus. In een handomdraai te maken, maar absoluut niet saai. Perfect voor de doordeweekse maaltijd, wanneer je geen zin hebt in een standaard maaltijd.
2stripscitroenschilrasp met zo min mogelijk wit, dat is bitter
Optioneel
0.25theelepelcayennepeper
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C
Dep de kip droog en bestrooi met een snuf zout. Bak met een scheut olijfolie in de koekenpan aan alle kanten goudbruin.
600 gr kip, 1 eetlepel olijfolie, 1 snuf zout
Snijd ondertussen je knoflook in hele fijne plakjes en meet de rest van je ingrediënten af.
Leg de kip apart. Afhankelijk van wat voor soort kip en welk deel van de kip je gebruikt hebt, heb je nu veel of weinig vet over in je pan. Heb je weinig vet, voeg dan wat olijfolie toe.
Zet de pan wat zachter. Voeg ansjovis toe en na een minuut ook de knoflook. Blijf goed roeren, tot je ansjovis zo goed als opgelost is.
3 teentjes knoflook, 3 filets ansjovis
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut of twee mee. Hou je van pit? Dan mag je cayennepeper er nu ook bij.
Blus af met de wijn en voeg de overige ingrediënten toe, met uitzondering van het water. Laat 3 minuten flink pruttelen tot de wijn grotendeels verdampt is.
100 ml witte wijn, 1 eetlepel kappertjes, 100 gr olijven, 2 strips citroenschil
Voeg 200 ml water toe en schep de kip erbij. Breng aan de borrel en plaats daarna direct in de oven als je pan dat aankan, anders eerst even overscheppen in een ovenschaal.
Bak zo'n 20-35 minuten, tot de kip gaar is en serveer uiteraard met de saus!