Zweedse gehaktballetjes zijn heerlijke kleine sappige balletjes, met daarbij een lekkere romige jus. Een echte klassieker die iedereen natuurlijk kent van de grote geel-blauwe interieurwinkel. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken en stiekem nog veel lekker dan de balletjes van de Ikea ;)
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Gehaktballetjes
Snijd je ui grof in kwarten en je teentje knoflook in een paar stukken. Doe dit samen met je ei, knoflook, melk, mosterd, piment, zout en peper in de NutriBullet of keukenmachine en maal tot een papje. Geen keukenmachine of NutriBullet? Gebruik dan een fijne rasp om de ui en knoflook zo fijn mogelijk te krijgen.
Meng de panko er doorheen en laat dit even staan, zodat het een papje wordt.
3 handjes panko
Meng het papje door het gehakt en draai er kleine balletjes van. Leg deze op een bakplaat.
500 gr half-om-half gehakt
Laat dit rusten terwijl we de oven voor verwarmen op 200 graden Celsius. Bak hierin de balletjes bruin en gaar in, ongeveer 15 minuten.
Saus
Smelt boter in een steelpan op middel-laag vuur. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar.
1 eetlepel bloem, 1 eetlepel boter
Schenk nu scheut voor scheut de bouillon erbij en roer dit goed door de roux (bloem en boter), totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer kan je misschien denken: wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen.
350 ml runderbouillon
Laat zachtjes borrelen, ongeveer een minuut of 5, en roer regelmatig door tot de saus dikker is geworden.
Roer de room er doorheen. Proef en voeg naar smaak 1 of 2 eetlepels sojasaus toe. Laat nog een minuut of twee zachtjes sudderen.