Heb je ooit zo'n prachtige, doorschijnende rol van rijstpapier gezien, gevuld met verse groenten, garnalen en noedels? Dat is een Vietnamese Summer Roll! In tegenstelling tot 'gewone' loempia's, worden deze rollen niet gefrituurd en zijn ze gevuld met gezonde en lichte ingrediënten. Het resultaat? Een smaakvolle en kleurrijke traktatie, die perfect is voor warme zomerdagen (maar stiekem voor elke dag).
18gekookte garnalenof andere proteïne naar keuze, bijvoorbeeld kip
1bosjemunt
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Was de groentes. Snijd de kool, wortels en komkommertjes in dunne repen van ongeveer gelijke grootte, het liefst heel fijn. Meng dit met de sojasaus en rijstazijn en laat dit even marineren, terwijl we verder gaan met de rest.
200 gr witte kool, 3 wortels, 6 kleine komkommers, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel rijstazijn
Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Meestal 4 minuten weken in gekookt water en vervolgens goed afspoelen met koud water. Laat goed uitlekken in een zeef.
250 gr rijstnoedels
Verwijder schil en pit van de mango en snijd de mango ook in dunne repen.
1 mango
Halveer je garnalen zodat ze dunner worden.
18 gekookte garnalen
Week de rijstpapiervellen in een grote kom met lauwwarm water, tot ze zacht zijn geworden, ongeveer 15 seconden per vel. Haal het vel er voorzichtig uit. Zorg dat het vel net aan lekker flexibel is, maar nog niet helemaal slap. Na een paar keer heb je het precies door!
12 vellen rijstpapier
Begin met 2 blaadjes munt en klein handje vol rijstnoedels, gevolgd door wat witte kool, wortel, komkommer, mango en 2-3 halve garnalen.
1 bosje munt
Vouw de onderkant van het rijstpapier over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol de summer roll op. Herhaal dit proces met de overige vellen en ingrediënten!
Notities
Lekker met een pinda-dipsaus, met Sriracha en/of nog wat extra sojasaus