Heerlijke rode linzen dahl: kruidig en fris te gelijk. Perfect recept voor zowel de zomer, als winter. Dahl (ook wel gespeld als ‘dhal’, ‘dal’ of ‘daal’) is een Indiase stoofschotel, gemaakt met gedroogde rode linzen. Dan denk je vast dat het lang op moet staan of dat je de linzen een dag van tevoren moet weken. Niet wegklikken nog, want dit is helemaal niet het geval! De gedroogde linzen kunnen meteen de pan in, oké wel eerst even wassen, en het hele gerecht neemt niet meer dan 30 minuten in beslag!
Porties 5porties
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Ingrediënten
250grrode linzengedroogd
1blokjegroentebouillon
1ui
1duimgember
3teentjesknoflook
1theelepelkurkuma
0.5theelepelkaneelpoeder
1theelepelgemalen komijn
1eetlepelgaram masalaIndiase
chilipoedernaar smaak
300-400mlkokosmelk
390grtomatenblokjes
400grjonge velderwtjes
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Was de linzen goed. Ik ben deze stap wel eens vergeten en had meteen troebel water. Zet op met schoon water en het bouillonblokje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken en ga ondertussen verder met de rest.
250 gr rode linzen, 1 blokje groentebouillon
Snipper je ui, rasp je gember en pers de teentjes knoflook. Fruit dit samen in een ruime pan aan met een scheut olie.
1 ui, 1 duim gember, 3 teentjes knoflook
Als de linzen bijna klaar zijn, voeg je aan de pan met uien de kruiden toe en bak je deze nog zo’n 2 minuten mee.
Voeg tomatenblokjes en kokosmelk toe. Ik begin met 300 ml kokosmelk en kijk op het eind of ik de dahl dunner wil hebben.
390 gr tomatenblokjes, 300-400 ml kokosmelk
Giet de linzen af en doe deze in de pan erbij. Roer door en laat het geheel 10 minuten pruttelen.
250 gr rode linzen
Nu kun je ervoor kiezen om de dahl te pureren, maar zelf hou ik ervan als mijn dahl wat structuur heeft en doe dat niet. Wil je een meer soeperige dahl, dan is nu het moment om de staafmixer erbij te pakken.
Haal de velderwtjes uit de vriezer en roer deze door de warme dahl heen; verwarm een minuut mee. Ze hoeven alleen op te warmen.
400 gr jonge velderwtjes
Notities
Voor een meer winterse smaak verdubbel je de hoeveelheid kaneel.
Auteur: Mariska
calorieën: 424kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indiaas
Trefwoord: Instant pot vegan, linzen, stoofpot, vegetarisch