Heerlijke zoete cruffins met cranberries, pistache en sinaasappel. De combinatie aan smaken is heerlijk winters, perfect dus om te maken op een druilerige, koude dag. Met een beetje hulp van kant-en-klaar croissantdeeg zijn ze super makkelijk te maken. Bakkers klaar? Rollen maar!
Porties 6cruffins (croissant muffins)
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 17 minutenmin
Totale tijd 27 minutenmin
Kookgerei
Oven
Cupcake / muffingvorm
Ingrediënten
Voor de cruffins
1rolcroissantdeeg
1eetlepelroomboter
50grlichtbruine basterdsuiker
1theelepelkaneelpoeder
rasp van de schil van een halve sinaasappel
75grgeroosterde pistachenootjes
50grgedroogde cranberries
Optioneel voor de saus
extra rasp van halve sinaasappel
1eetlepelroomboterop kamertemparatuur
3eetlepelspoedersuiker
0.5eetlepelroom
gehakte pistachenootjes en cranberries om te versieren
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Smelt de boter en vet zes gaatjes van je muffinpan/vorm heel ligt in. De rest van de boter gebruiken we later.
Meng de basterdsuiker, met kanaal en de rasp van een halve sinaasappel. Hak de pistachenoten en zet je cranberries alvast klaar.
Rol je croissantdeeg uit en verdeel in drie delen. Zo krijg je drie rechthoeken die elk uit twee driehoeken bestaan. Knijp die schuine geperforeerde lijn dicht met je vingers.
Smeer elke rechthoek in met een goede laag gesmolten boter. Niet te zuinig doen! Besprenkel met je suikermengel, gevolgd door de gehakte pistachenootjes en gedroogde cranberries.
Rol dit nu op vanaf de korte zijde. Niet te strak rollen. Snijd dit rustig doormidden, in tweeën. Niet te hard duwen anders druk je ze uit vorm.
Zet ze rechtop in een muffin gat en duw vanaf het midden en klein beetje plat.
Bakken
Bak de cruffins in 17 minuten mooi goudbruin in de oven. Haal de muffinpan uit de oven en haal de cruffins er meteen uit. Dit gaat het makkelijkste door de pan voorzichtig om te keren. Laat je ze afkoelen, dan gaat de gesmolten suiker plakken aan je muffinpan en is de kans groot dat je cruffin scheurt bij het eruit halen. Laat ze even afkoelen
Versieren
Je bent nu eigenlijk klaar, maar wil je nog even dat beetje extra doen, dan meng je de rasp van een halve sinaasappel met zachte boter, room en poedersuiker tot een mooie gladde saus. Doe dit in een ziplock zakje en knip er een puntje af. Spuit lijntjes over je afgekoelde cruffins en besprenkel met wat gehakte pistachnootjes en cranberries.
Notities
Voor de meer visueel ingestelde onder ons heb ik hier ook een kort filmpje van hoe de cruffins gemaakt worden.