Bitterkoekjes parfait met Amaretto is een heerlijk feestelijk ijsdessert. Bij het maken van parfait komt er geen ijsmachine aan te pas, dus dat is mooi meegenomen. Dit recept is bedacht met de feestdagen in gedachten, maar eigenlijk kan een goed toetje nooit kwaad, toch?
Porties 6porties
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
In de vriezer 4 uuruur
Totale tijd 4 uuruur15 minutenmin
Kookgerei
Elektrische mixer
Vormpjes (ik gebruik siliconen vormpjes)
Ingrediënten
Voor de parfait
95grbitterkoekjes
2eetlepelsAmaretto(zie notitie)
4eierdooiers
50grsuiker
250mlslagroom
1theelepelvanille-extract
Extra's
Amaretto
bitterkoekjes
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Hak de bitterkoekjes fijn en meng deze met de Amaretto. Laat dit intrekken terwijl we verder gaan.
Klop de eierdooiers samen met de suiker tot het lichter van kleur is geworden en verdubbeld is in volume. Schep de koekjes er rustig doorheen.
In een andere kom, klop de slagroom samen met het vanille-extract zo goed als stijf.
Spatel de slagroom voorzichtig bij de opgeklopte eierdooiers. Je wilt het luchtig houden, dus heel voorzichtig!
Schep in je vormpjes en strijk af. Ik gebruik siliconen vormpjes, daar komen ze makkelijk weer uit. Plaats in de vriezer en laat zo’n 4 uur opstijven. Haal 10 minuten voor gebruik de bitterkoekjesparfait uit de vriezer en laat het op temperatuur komen.
Serveer met Amaretto en extra bitterkoekjes!
Notities
Tip: Wil je wat dikkere Amaretto, meng dan 1 eetlepel water met 1 eetlepel suiker en breng dit aan de kook. Laat dit een minuut koken, zodat het een dikke siroop wordt, maar nog niet verkleurt. Haal van de warmtebron af en laat bijna afkoelen voor je de Amaretto er doorheen roert.* Gebruik je liever geen alcohol? Er bestaat ook Amarettosiroop, die is alcoholvrij.