Heerlijke romige vegan risotto met lekker veel paddenstoelen. Een feest om te eten.
Porties 4porties
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Ingrediënten
300grgemengde paddenstoelen
1ui
1teentjeknoflook
1eetlepelolijfolie
250grrisotto rijst
1scheutwitte wijn
1literbouillon (warm en niet te zout)
Om af te maken
100gr Oatly! Haver Cuisine Fraiche
2eetlepelsWillicroft Parmesan(naar smaak)
1bosjepeterselie
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Voorbereiding
Snijd de paddenstoelen in halve ringen. Gebruik je (ook) oesterzwammen, dan kun je die gemakkelijk gewoon met je handen uit elkaar plukken.
Snipper ui, knoflook en peterselie fijn.
Verwarm de bouillon, ik gebruik meestal bij risotto de helft van de aangeraden hoeveelheid bouillonblokjes. Houd de bouillon warm tijdens het maken van je risotto, het hoeft niet te koken.
Vegan risotto maken
Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak hierin de paddenstoelen, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de ui toe en bak deze ook nog een minuut of 2 mee. De ui mag niet bruin worden, wel mooi glazig.
Voeg de risottorijst toe en schep goed om. Laat de rijstkorrels licht roosteren, tot alle korrels glazig beginnen te worden, 2 à 3 minuten. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Wacht tot al het vocht is opgenomen en voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
Herhaal stap 3, totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon. Haal de risotto van de warmtebron.
Afmaken
Schep de Oatly en de gesnipperde peterselie door je vegan risotto. Schep op borden en besprenkel royaal met Willicroft Parmesan. Serveer direct.
Notities
Zie stuk boven het recept voor meer tips over vegan kaasopties.