Sinaasappel cruffins met vanilleglazuur en amandeltjes
Sinaasappel cruffins met vanilleglazuur en amandeltjes zijn een feestje om te eten. Heerlijke laagjes croissantdeeg met daartussen boterige sinaasappel. Vanilleglazuur en amandeltjes geven niet alleen extra smaak en structuur, ze zorgen er ook voor dat ze er fantastisch uit komen te zien. Serveer deze vrolijke lentebroodjes tijdens de paaslunch of gewoon zomaar, in het weekend.
Porties 6cruffins (croissant muffins)
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 17 minutenmin
Totale tijd 27 minutenmin
Kookgerei
Oven
Cupcake of muffingvorm
Ingrediënten
Voor de cruffins
1rolcroissantdeeg
50grroomboter(zacht!)
50grsuiker
1sinaasappel
Optioneel voor vanille glazuur & amandeltjes
1theelepelvanillepasta
3eetlepelspoedersuiker
2theelepelsroom(of meer)
geroosterde amandelschilfers
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet zes gaatjes van je muffinpan/vorm heel licht in.
Rasp de schil van de hele sinaasappel, met een fijne rasp. Meng de suiker, met rasp van de schil van de sinaasappel en de zachte boter.
50 gr roomboter, 1 sinaasappel, 50 gr suiker
Rol je croissantdeeg uit en verdeel in drie delen. Zo krijg je drie rechthoeken, die elk uit twee driehoeken bestaan. Knijp die schuine geperforeerde lijn dicht met je vingers.
1 rol croissantdeeg
Smeer elke rechthoek in met je sinaasappel mengsel.
Rol dit nu op vanaf de korte zijde. Niet te strak rollen. Snijd dit rustig doormidden, in tweeën. Niet te hard duwen, anders druk je ze uit vorm.
Zet ze rechtop in een muffin gat en duw vanaf het midden en klein beetje plat.
Bakken
Bak de cruffins in 15-18 minuten mooi goudbruin in de oven. Haal de muffinpan uit de oven en haal de cruffins er meteen uit. Dit gaat het makkelijkste door de pan voorzichtig om te keren. Laat je ze afkoelen, dan gaat de gesmolten suiker plakken aan je muffinpan en is de kans groot dat je cruffin scheurt bij het eruit halen. Laat ze even afkoelen.
Versieren
Je kan hier stoppen, maar je geeft het net even dat extra door vanilleglazuur te maken. Meng poedersuiker met je vanillepasta en voeg beetje bij beetje de room toe, tot je glazuur de juiste dikte heeft. Sprenkel dit over je cruffins.
Bestrooi tot slot met geroosterde amandelschilfers.
geroosterde amandelschilfers
Notities
Voor de meer visueel ingestelde koks onder ons heb ik hier ook een kort filmpje van hoe de cruffins gemaakt worden. Dit is een andere vulling dan deze sinaasappel cruffins, maar het vormen gaat precies hetzelfde!