Hot cross buns zijn heerlijke bolletjes, gevuld met rozijnen en sinaasappelschil. Heerlijk op smaak gebracht met specerijen en versierd met een kruis. Deze zachte, zoete broodjes hebben niet veel meer nodig dan een likje boter, maar een plak oude kaas doet het ook heel erg goed!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Meng het gist met de warme melk en een klein schepje van je suiker. Zet apart.
Roer alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar, ook de rozijnen.
Giet de gesmolten boter erbij en zet je machine aan. Giet het ei erbij en vervolgens beetje bij beetje de melk.
Kneed het geheel goed door, tot je een mooi elastisch deeg hebt. Voeg eventueel een klein beetje extra bloem toe als je deeg niet goed los komt. Dit duurt een paar minuten.
Maak een bol van je deeg. Smeer je kom in met een beetje olie en plaats de bol hierin. Dek af met plasticfolie.
Laat 1 tot 1,5 uur rijzen tot je deeg verdubbeld is in omvang
Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol hier bolletjes van. Plaats in een ingevet bakblik en dek af.
Laat 40 minuten rijzen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
Meng de bloem en water voor de kruizen tot een dikke pap. Schep in een zakje en knip er een klein puntje vanaf. Teken kruizen op de bolletjes.
Bak je broodjes in het bakblik 22 minuten in het midden van de oven, totdat je buns mooi diep goudbruin zijn.
Verwarm ondertussen de jam en water in een pannetje. Bestrijk de broodjes hiermee als ze uit de oven komen, voor een mooie glans.
Notities
Rozijnen: In plaats van rozijnen kun je ook ander gedroogd fruit gebruiken. 0.5 ei: Ik weet het, onhandig. Wat ik zelf doe is een ei los kloppen en dan ongeveer de helft erbij gooien, het luistert niet super nauw.