Kip met heel veel knoflook, maar dan ook echt heel veel. Knoflookliefhebbers opgelet, dit recept bevat gewoon 40 tenen knoflook! Je hoeft ze niet te pellen (mag wel), dus dat scheelt. Het resultaat is een heerlijke, knapperige kip met boterzachte gepofte teentjes knoflook en een saus om je vingers bij af te likken. Klinkt goed, toch? Serveer de kip met een simpele salade en wat rustiek brood, of knapperig gebakken aardappeltjes.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrooi je kip met zout.
Verwarm olie en boter in de pan en bak hierin het velletje van de kip goudbruin . Het beste gaat dit in 2 à 3 batches, zodat de pan niet teveel afkoelt. Zodra het velletje mooi bruin is, kan de kip uit de pan.
Haal de kip uit de pan en blus af met de witte wijn. Schraap langs de boven, zodat al het lekkere aanbaksel (smaak!) los komt.
Voeg de kip, knoflook, tijm en citroen toe aan je pan. Besprenkel met peper en plaats met de deksel erop in het midden van de oven.
Bak de kip 30 minuten met de deksel erop, gevolgd door 30 minuten zonder deksel. Pas op! De deksel is super heet! Voor een extra bruin knapperig velletje zet ik zelf de laatste 15 minuten de hete lucht en grillstand van mijn oven aan. Wel goed kijken of je kip niet te hard gaat.
60 minuten zou voor de meeste ovens genoeg moeten zijn. Echter omdat de temperatuur van de ovens zo kan verschillen is het altijd goed om het zelf nog even te checken, met een thermometers bijvoorbeeld. De kip moet minimaal 72 graden zijn en de sappen die er uitstromen moeten helder zijn van kleur.