Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Klop de mascarpone samen met de vanille en pistache crème los. Ik doe dit meestal eerst met de helft van de mascarpone en alle pistache crème. Als dit lekker los is, voeg ik de rest van de mascarpone erbij. Zo hoef ik minder hard te spatelen en behoudt de mascarpone nog een beetje zijn stevigheid.
Klop vervolgens in een andere kom de slagroom samen met de suiker stijf. Het makkelijkste gaat dit met een elektrische mixer, maar met wat spierballen lukt het ook wel met een garde. Spatel de losgeklopte mascarpone rustig door de slagroom heen.
Bekleed je vorm of schaal met bakpapier of plasticfolie. Smeer een dun laagje van je roommengsel op de bodem van de vorm.
Doop de lange vingers één voor één in de koffie en plaats ze bovenop de room. Lekker dicht bij elkaar, het mag best knus worden.
(optionele stap) Smelt de chocolade au bain-marie en sprenkel de helft over je lange vingers in de vorm.
Smeer de helft van je overgebleven room bovenop de lange vingers. En herhaal de stappen: lange vingers dopen, chocolade, room.
Plaats de tiramisu een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.
Maak de tiramisu af met een dun laagje gezeefde cacao en snijd hem in plakken. In plaats van cacao kun je ook een handje (gepelde!) pistache nootjes vermalen en bovenop strooien.
Notities
Let op! Het recept bevat geen eieren, maar als je een ei-allergie hebt dan kun je geen lange vingers gebruiken. Kies dan voor een ander koekje, dat geen ei bevat, zoals speculaas.
Wil het oog ook wat? Breng de laatste laag room dan netjes aan door gebruik te maken van een spuitzak. Maak allemaal kleine toefjes room.