Pistache panna cotta is een combinatie van heerlijke, zijdezachte en romige vanille panna cotta met een laagje pistache saus. Met deze eenvoudig te maken Italiaanse klassieker ga je zeker punten scoren. Maak gerust een dubbele hoeveelheid, want iedereen gaat je vragen om een extra portie.
Porties 6porties
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Opstijven in de koelkast 6 uuruur
Totale tijd 6 uuruur20 minutenmin
Ingrediënten
Vanille panna cotta
2blaadjesgelatine
100mlvolle melk
475mlslagroom(ongeklopt, koop een pak van 500ml)
100grwitte kristal suiker
1theelepelvanillepasta(of de inhoud van een vanille peul)
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Week de gelatine in een bakje koud water. Minimaal 5 minuten, langer mag ook. Let op! Het water moet echt koud zijn, anders smelt je gelatine weg.
Verwarm in een klein pannetje de melk, maar laat het NIET koken. Knijp het vocht voorzichtig uit de gelatineblaadjes en roer deze door de melk heen, tot ze gesmolten zijn. Zet opzij.
Meng in een groter pannetje de room met de suiker en vanillepasta en breng aan de kook. Zodra het kookt haal je het pannetje van de warmtebron af en roer je de melk met gelatine er doorheen.
Giet de panna cotta in glaasjes en dek af met plastic folie. Het kan ook zonder, maar dan krijg je op de bovenkant van je panna cotta een vel. Zet in de koelkast om op te stijven, minimaal 6 uur.
Meng voor de pistachesaus de pistachecrème met de room in een pannetje. Verwarm zachtjes al roerend tot je een mooie saus hebt (zie notitie). Laat even afkoelen voordat je het rustig op de panna cotta schenkt. Dit kan meestal (afhankelijk van je koelkast) al na zo'n 3-4 uur, maar je kunt het natuurlijk ook vlak voor het serveren doen!
Notities
Zelf koop ik mijn pistache crème bij Dille en Kamille, maar je kunt het ook zelf maken, of kopen onder de naam pistache pasta of pistache spread. Het kan dan zijn dat de dikte en structuur van de spread net even wat anders is dan die van mij. Voeg dus gerust iets meer of minder room toe tijdens het maken van de pistachecrème.