Dit recept is voor een heel gewoon kaas uienbrood. Bijzonder is zijn eenvoud. Zacht, bijna fluffy brood met een goede laag ui en kaas. Lekker hartig, met een vleugje zoet van de uien. Zoals je wilt dat een kaas uienbrood is!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Meng het zout en de bloem even kort door elkaar.
500 gr bloem, 1 theelepel zout
Verwarm de melk tot deze lauwwarm is, samen met de suiker. Meng het gist er doorheen en laat even staan, tot de gist actief wordt.
1 zakje gist, 1 eetlepel suiker, 275 ml melk
Maak een kuiltje in het midden van je bloem en giet hier je melkmengsel en olie bij. Meng er beetje bij beetje bloem doorheen, tot je een plakkerig deeg krijgt.
75 ml olie
Kneed dit soepel. Met de hand ongeveer 10 tot 15 minuten, met een machine met deeghaken veel sneller.
Vet een kom in met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en leg deze in de kom. Dek af met een stukje plastic folie en laat om een warme plek 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
Snijd ondertussen de uien en bak deze in een pan met een scheutje olie en een verkruimeld half blokje bouillon tot ze zacht zijn. Voeg eventueel een scheutje water toe als ze dreigen aan te bakken. De uien moeten mooi zacht blijven!
300 gr ui, 0.5 blokje bouillon
Verdeel het deeg in twee bollen. Bedek een bakplaat met bakpapier en druk hier het deeg op plat, tot je twee broden hebt. Verdeel de uien en de kaas er over. Maak het af met wat zwarte peper. Laat ongeveer 30 minuten afgedekt rusten. Dit kan gewoon met een schone theedoek.
150 gr kaas, zwarte peper
Verwarm de oven voor op 195 graden Celsius.
Bak de kaas uien broden in het midden van de oven, tot ze mooi goudbruin zijn en het deeg gaar. Ongeveer 18 tot 25 minuten.