Instant Pot Bolognesesaus, is de bekende bolognesesaus, maar met de hulp van hogedruk staat deze saus binnen een uur op tafel. Een rijke saus, vol met smaak, die proeft alsof een omaatje uren achter het fornuis heeft gestaan om de saus zacht te laten pruttelen. Maak meteen een grote hoeveelheid, zodat je er meerdere dagen van kunt genieten!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) en fruit hierin je ui, wortel en bleekselderij met een snufje zout; ongeveer 5 minuten. Wanneer alles mooi zacht en glazig is voegen we de tomatenpuree toe en fruiten we deze ook een minuut of 2 mee.
Ondertussen verwarmen we olie in een koekenpan en laten dit goed heet worden. Bak hierin het vlees mooi bruin. Eventueel in delen, als je pan niet zo heel groot is (zie notitie waarom). Schep je bruin gebakken gehakt bij de groente in de pot.
Voeg alle overige ingrediënten toe en roer goed door. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat.
Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 20 minuten.
Laat het minimaal 5 minuten staan voor je het ventiel opent en de druk van de pan haalt. Je kunt het ook helemaal op eigen tempo leeg laten lopen (Dit heet een Natural Release, NR)
Als je wilt kun je de saus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maïzena eerst met een eetlepel koud (!!) water en meng dat papje door je saus, zodat deze bindt.
Notities
We bakken het vlees in een aparte koekenpan om het vlees goed bruin te krijgen, dit geeft extra smaak. Dit kan ook in de Instant Pot, alleen gaat dit veel meer tijd kosten. Je zou dan eerst met de SAUTE functie in delen het gehakt kunnen bakken, daarna het gehakt er weer uit halen, om je groente te kunnen fruiten. Door een losse koekenpan te gebruik gaat dit niet alleen sneller en makkelijker, je kunt ook tegelijk je groente fruiten en je vlees bakken.