Ikan Pepesan is een heerlijk Indonesisch gerecht met makreel. Een heuse smaakbom en echt eens een andere manier om deze heerlijke vis te eten. Met dit recept maak je zelf heel eenvoudig een super smaakvolle boemboe waarmee je de makreel insmeert. In Indonesië wordt de Ikan Pepesan vaak verpakt in bananenbladeren en gegrild op kolen of in een stoommand bereid, maar wij gebruiken heel simpel folie en de oven.
Porties 4porties
Voorbereidingstijd 15min
Bereidingstijd 25min
Totale tijd 40min
Equipment
Oven
Bakplaat
Aluminiumfolie
Ingrediënten
1helegerookte makreel
2stukssjalotjes(klein)
4teentjesknoflook
3stukskemiri noten (ook wel candle nuts, te vervangen door macadamia’s)
Maak de makreel schoon, als het goed is kun je makkelijk twee mooie filets loskrijgen van de graat. Leg deze apart.
Verwijder de schillen van de ui, knoflook en gember en snijd ze grof. Verwijder de nerf uit de lime leaves, rol ze op en snijd ze fijn. Snijd je chilipepers in stukjes, proef een klein stukje en bepaal hoeveel chili's je wilt gebruiken. Verwijder de kont en de harde bladeren van het citroengras en snijd fijn.
Doe dit alles samen met de kemiri noten en een klein scheutje olie in je keukenmachine of Nutribullet en maal dit tot een pasta.
Bak je gemalen boemboe samen met de kerstomaatjes en tomatenpuree met een klein beetje olie in een koekenpan aan.
Voeg tot slot de ketjap manis, kurkuma en gemalen koriander toe en roer goed door.
Neem een stuk aluminiumfolie en wrijf deze in met een klein beetje olie. Schep hier 1/4 van de boemboe op. Plaats 1 van de 2 makreelfilets bovenop de boemboe en smeer die in met nog eens 1/4 van de boemboe. Plaats een gekneusde stengel citroengras bovenop en vouw je alufolie pakketje dicht.
Herhaal dit met het andere stuk makreel.
Plaats de Ikan Pepesan pakketjes 25 minuten in het midden van de oven. Kijk uit! Bij het openmaken kan er hete stoom ontsnappen!