Daging Bali is heerlijk zacht gestoofd Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en citroengras. Stengel laos erbij en zachtjes pruttelen maar. Het duurt een paar uur, maar dan is je vlees ook echt boterzacht en ruikt je huis heerlijk. Kom rijst erbij, paar komkommertjes en nog wat extra sambal en je bent klaar. Ok ok, misschien ook nog wat extra groente.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Snijd het vlees in repen, bestrooi met een flinke snuf zout en bak rondom bruin met olie. Haal uit de pan en leg opzij.
Snijd de knoflook, ui, gember, laos, lime leaves en rawit chili grof en maal deze in een Nutribullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
Fruit de boemboe met wat olie in de pan tot de geuren goed vrij komen, 4 à 5 minuten.
Voeg vlees, water of bouillon, kokosmelk, ketjap en tamarinde pulp en het gebakken vlees toe aan je pan en roer goed door. Breng net aan aan de kook.
Zet zachter en laat dit heel zachtjes met de deksel op de pan zacht sudderen. Ongeveer 2,5 tot 3,5 uur.
Haal de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Laat de saus indikken tot de gewenste dikte. Let op, niet te hard koken, want dan heb je kans dat je kokosmelk gaat schiften. Dit maakt de smaak niet veel minder, het ziet er alleen wel minder mooi uit.