Eens wat anders dan gewoon stoofvlees, want deze versie heeft een heerlijke pindasaus! Met de Instant Pot hoeft je vlees niet uren te pruttelen, maar binnen een half uur is de pot helemaal klaar en heb je heerlijk zacht stoofvlees! Lekker met witte rijst of een simpele nasi, maar ook heel goed als onderdeel van een roerbak noedel maaltijd.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Stap 1 tot 3 kun je in een losse koekenpan doen, of in de pot met de SAUTE functie (zie notitie)Snijd het vlees in repen en bestrooi met een snuf zout. Bak rondom bruin met wat olie. Haal uit de pan en zet opzij. Het vlees hoeft dus niet gaar te zijn, alleen mooi bruin.
Snijd de knoflook, ui, gember en laos grof fijn en maal deze in een NutriBullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg sambal naar smaak toe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
Fruit de boemboe met wat olie in de pan (waar je vlees in zat), tot de geuren goed vrijkomen, ongeveer 4 tot 5 minuten.
Voeg vlees, water, een verkruimeld blokje bouillon, kokosmelk, ketjap, pindakaas, palmsuiker en de boemboe toe aan je Instant Pot.
Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 22 minuten.
Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen. Laat na 10 minuten eventueel de overgebleven druk eraf lopen, door het ventiel te openen.
Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel (zonder deksel) inkoken tot een mooie dikke saus. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra zout, sambal en/of ketjap.
Notities
Bakken in de pot of in een aparte koekenpan? Hoewel je prima kunt bakken in de Instant Pot, geef ik zelf de voorkeur aan een aparte koekenpan om de volgende redenen:
Meer controle over de temperatuur, bakt dus mooier bruin
Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
Beter zicht
Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voor lief, gezien de voordelen.