Instant Pot tomatensoep is een heerlijke rijke tomatensoep, die supersnel klaar is. Met de SAUTE functie fruit je al je ingrediënten aan in de pot, daarna gaan alle overige ingrediënten erbij, deksel dicht, en slechts 5 minuten op hogedruk! Even pureren, en klaar is je heerlijke Instant Pot tomatensoep!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Snipper je ui, Was de bleekselderij goed en snijd de stengels fijn en rasp je wortel.
Selecteer de SAUTE optie op je Instant Pot en verwarm hierin de olie. Fruit hier vervolgens de ui, bleekselderij en wortel in, tot ze zacht worden. Daarna nog even kort de knoflook erbij, ongeveer een minuut.
Voeg de tomatenpuree toe en fruit deze nog een goede minuut mee.
Blus af met de bouillon en roer goed door. Schraap met de lepel op de bodem, zodat er geen stukjes vast geplakt zitten.
Voeg de gezeefde tomaten, de oregano, basilicum en een snuf peper toe. Roer goed door.
CANCEL de saute stand. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
Zodra de timer afgelopen is, wacht je 5 minuten voordat je een QR (Quick Release) doet. Zet het ventiel open (kijk uit voor de hete stoom!) en maak de pot open als de druk er helemaal vanaf is, zie notities.
Pureer alles met een staafmixer; een blender of een NutriBullet werken ook prima, maar met een staafmixer kan alles gewoon in de pan blijven. Voeg eventueel extra water/bouillon toe voor een dunnere soep.
Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Notities
Ik maakt dit recept in een Instant Pot Duo 60. Gebruik jij een kleinere Instant Pot OF maak je een grotere hoeveelheid soep? Dan kan het verstandig zijn om voor een natural release te gaan. Als de pot voller zit kan het voorkomen dat er tomatensoep mee komt bij de release en zit je keuken onder de rode spetters!