Foe Yong Hai, oftewel ei met groente in zoetzure saus. Wie kent het niet? Een absolute afhaalklassieker bij de Chinees in Nederland. Heel simpel zelf te maken en misschien wel lekkerder dan bij de Chinees. In ieder geval een stuk lekkerder dan bij het laatste restaurant waar ik het zelf afhaalde!
Porties 4porties
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Totale tijd 35 minutenmin
Ingrediënten
Foe Yong Hai Saus
2teentjesknoflook
200mlpassataof gezeefde tomaten
200mlwater
100grwitte kristal suiker
1eetlepeltomatenpuree
3eetlepelsrijstazijn
4bolletjesstemgember
3eetlepelsgembersiroop(haal je uit je potje met stemgember op siroop)
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Foe Yong Hai saus
Pers de teentjes knoflook fijn. Doe hetzelfde met de bolletjes stemgember (die kunnen ook gemakkelijk door de knoflookpers).
Doe alle ingrediënten voor de de saus BEHALVE de maizena in een steelpan en verwarm al roerend tot al je suiker is opgelost. Proef en voeg eventueel suiker of gembersiroop toe. Breng kort aan de kook.
Meng 1 eetlepel maizena met 1,5 eetlepel koud water tot een maïzena papje. Giet dit bij je saus en roer goed door. Dit zorgt ervoor dat je saus dikker wordt.
Zet de saus apart, terwijl we verder gaan met de rest van het recept.
Foe Yong Hai groente
Snijd de groentes fijn en bak ze in een koekenpan gaar met rijstazijn, sojasaus en oestersaus. Breng op smaak met wat peper. Zet opzij.
Foe Yong Hai ei
Klop de eieren goed los met suiker, oestersaus en een snufje zout en peper.
Bak een dunne omelet. Zodra de onderkant gaar begint te worden vul je de helft van de omelet met een portie van de gebakken groente en vouw je hem dicht. Bak tot het ei helemaal gaar is.
Herhaal tot alle ei en groente op is.
Serveer royaal met de saus!
Notities
Lui, haast, moe, of gewoon geen zin om alle groentes te snijden voor dit recept? Je kunt ook heel goed een zakje (boeren) soepgroente gebruiken. Hoeft niemand te weten, toch ;)