Indonesische zuurkoolschotel met gehakt is een heerlijke smaakcombinatie. De zoete ketjap en kruiden zijn de perfecte tegenhanger van het zure van de zuurkool. De zuurkool gaat op de bodem, zodat de smaken en sappen van het Indisch gekruide gehakt heerlijk in kunnen trekken. We toppen het af met een rijke laag aardappelpuree, die we extra smeuïg hebben gemaakt met kokosmelk. De prachtige goudgele kleur komt van een vleugje kurkuma; een veelgebruikt ingrediënt in de Indonesische keuken!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Afhankelijk van hoe lang je oven erover doet om voor te verwarmen zet je hem aan om voor te verwarmen op 180 graden Celsius. Mijn nieuwe oven is makkelijk in 10 minuten klaar, dus die zet ik pas aan als mijn aardappels ruim koken.
Aardappellaag
Was, schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat even uit dampen.
Meng kokosmelk, kurkuma en een teentje knoflook met elkaar en giet bij de aardappelen. Stamp tot je een mooie puree hebt. Haal eventueel nog door een zeef. Proef en breng op smaak met zout.
Roer er een ei doorheen.
Gehaktlaag
Mix in een Nutribullet of keukenmachine de ui, knoflook, sambal en kaffir lime leaves tot een papje. Voeg eventueel een klein beetje water toe als het niet lekker loopt.
Fruit dit mengsel aan in een koekenpan met wat olie en je salam blad, tot het goed begint te geuren. Doe het gehakt erbij en bak tot het vlees gaar is. Schep de ketjap en suiker er doorheen. Laat 1 minuut pruttelen.
Zuurkoollaag
Knijp het vocht uit de zuurkool. Is de zuurkool erg zuur, dan kun je hem eventueel spoelen met wat koud water.
Afmaken
Verdeel de zuurkool over de bodem, gevolgd door het gehakt en tenslotte de aardappels. Bak 30 minuten in het midden van de oven.
Top eventueel af met gebakken uitjes en verse lente ui. Serveer met sambal!