Een heerlijk Sinterklaasrecept voor stoofvlees met kruidnoten. Gewoon in de pan, of snel in de Instant Pot! En het is natuurlijk ook een goed idee met Kerst!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Bereiding in de stoofpan
Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout. Snipper een ui grof.
Bak het vlees in batches aan alle kanten bruin. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
Als al het vlees gebakken is zetten we de pan lager en gaan we de uien fruiten tot ze zacht zijn.
Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg water toe tot het vlees onder staat. Breng het aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten om. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen.
Vlees heerlijk zacht, maar wil je een dikkere saus? Kook het dan nog even in, zonder deksel op de pan.
Bereiding in de Instant Pot
Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout.
Snipper een ui grof en fruit deze in de Instant Pot met de SAUTE functie.
Voor het beste resultaat bak je het vlees in olie bruin in een aparte (koeken)pan. Je kunt je ui dan blijven fruiten in je Instant Pot, en ondertussen in batches je vlees rondom bruin bakken in de koekenpan.Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.Wil je alles in je Instant Pot doen? Haal dan je ui uit de pot en bak in batches je vlees bruin in de pot.
Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot. Zorg dat de kruidnoten goed onder water staan. Sluit je deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 25 minuten.
Laat na de 25 minuten nog minimaal12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.