Kerst en kalkoen gaan voor mij hand in hand. Met dit recept maak je de allerlekkerste en sappigste Kerstkalkoen die ik zelf ooit gegeten heb en dat zijn er best veel! Op de foto lijkt het misschien niet veel anders dan een kippetje, maar deze meid is bijna 4 kilo schoon aan de haak!
2lange stripssinaasappelschil (van boven naar beneden, zonder wit)
50grboter
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Voorbereiding deel 1: Dag van tevoren
Sla deze stap niet over, het pekelen van de kalkoen zorgt er juist voor dat hij straks sappig blijft.Controleer of de kalkoen schoon is, soms zit er nog een zakje met ingewanden in, verwijder deze.
Neem een rooster en een braadslee of bakplaat met rand waar eventueel vocht van de kalkoen op kan uitlekken.
Check voordat je begint of deze opstelling ook in je koelkast past of dat je deze nog een beetje moet leeg ruimen. Ik kan uit ervaring spreken dat dat handiger werkt, dan wanneer je al met de kalkoen in je handen voor de koelkast staat. Plaats de kalkoen op het rooster bovenop de braadslee.
Meng het zout met de suiker en strooi dit royaal over de kalkoen. Druk het met je hand goed aan. Wees echt niet te zuinig en zorg dat je alle hoekjes meepakt. Je hoeft niet al het zout op te maken als je een kleine kalkoen hebt.
Als je niet weet hoe zwaar de kalkoen is, weeg deze dan nog even. Dit heeft namelijk effect op de tijd die zij nodig zal hebben in de oven
Voorbereiding deel 2: Einde van de ochtend
Haal de kalkoen uit de koelkast en laat deze ongeveer 2 uur op kamertemperatuur komen. Haal meteen een pakje boter uit de koelkast, zodat deze ook op kamertemperatuur kan komen.
Terwijl we daar op wachten kun je op Youtube alvast even kijken hoe je straks de kalkoen het beste kunt aansnijden.
Meng ongeveer 50 tot 60 gram van de boter met de citroenrasp. Maak heel voorzichtig met je handen het vel los van borstvlees van de kalkoen en smeer hier tussen de boter in. Let op dat je echt de hele borst onderhuids insmeert; je zult het vel flink los moeten maken. Vanaf de buitenkant kun je de boter goed verspreiden, door op het vel te drukken.
Smeer met de rest van de boter de buitenkant van de kalkoen in.
De oven in 2 a 3 uur van te voren
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Bedek een braadslee met een paar lagen aluminiumfolie, giet hier het water in en plaats hier het rooster op.
Bind de poten van de kalkoen bij elkaar. Vouw de vleugels onder de kalkoen. Zo steken ze niet uit en branden ze niet aan.
Plaats de kalkoen voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, als dat past. Ik moest hem zelf een tree lager zetten. Draai de kalkoen een halve slag na 15 minuten, zodat deze gelijkmatig gaart.
Ondertussen maken de lak of saus, waarmee we de kalkoen gaan lakken. Plaats alle ingrediënten in een steelpan en laat de boel lekkeren borrelen, tot je een mooie dikke saus hebt. Dit zal een paar minuten in beslag nemen.
Haal de kalkoen uit de oven en lak hem met de saus. Het meest eenvoudig gaat dit met een kwast, maar met een lepel kan het ook. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden Celsius.
Herhaal dit elke 25 minuten tot de kalkoen gaar is, ongeveer tussen de 65 en 85 minuten in totaal, op 150 graden. Je kunt dit het beste testen met een keukenthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van de borst, maar zorg dat je het bot niet raakt. De temperatuur moet tussen de 68 en 72 graden zijn. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van de kalkoen namelijk nog en gaart deze nog door.
Laat de kalkoen minimaal 30 tot 60 minuten rusten, voordat je hem aansnijdt! Je kunt nu de oven gebruiken voor eventuele bijgerechten, wel zo handig.