Risotto met pastinaak en aardpeer, afgemaakt met mooi goudbruin gebakken eekhoorntjesbrood of Koningsoesterzwammen. Stop maar met zoeken, deze risotto wil je maken! Gewoon op het Kerstmenu zetten, dan kun je deze risotto onder noemer van 'oefenen' de komende tijd lekker vaak eten!
1 à 2 handjes vers geraspte Parmezaanse kaasnaar smaak
roomboter
Optionele extra's
pancetta
80grKoningsoesterzwamof eekhoorntjesbrood
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Snipper de sjalot fijn en doe hetzelfde met de knoflook.
Schil de pastinaak en aardpeer en snijd in kleine blokjes van een halve centimeter. Liever geen bite in je risotto? Rasp je aardpeeer dan. Zie notities **
Verwarm olie en een klontje boter in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
Voeg de pastinaak en aardpeer toe.
Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
Herhaal stap 6 totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
Bak ondertussen je paddenstoelen en eventueel pancetta goudbruin, in een aparte pan.
Haal de risotto van de warmtebron en roer de Parmezaanse kaas er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper. Serveer met de optionele toppings.
Notities
* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.** Bij deze bereiding van de risotto wordt de pastinaak lekker zacht en blijft de aardpeer aangenaam knapperig. Over de aardpeer kon mijn testteam het maar niet eens worden. De een vond het juist ontzettend lekker dat er een beetje een knapperige bite in zat, de ander vond het juist wat minder. De oplossing is simpel, wil jij geen knapperige bite in je risotto? Rasp je aardpeer dan fijn!