Bobotie is een heerlijke Zuid-Afrikaanse ovenschotel met gehakt, rozijnen en een soort kerriesaus. Het geheel wordt afgetopt met een eimengsel, dat ervoor zorgt dat de bovenkant iets weg heeft van custard. En met dit recept maak je het nu heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes.
1mespuntjekurkumaoptioneel, maar geeft mooie kleur
3laurierblaadjes
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Voorbereidingen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en wel de rozijnen in een bakje met water.
50 gr rozijnen
Snipper je ui en teentjes knoflook en snijd je appel in kleine blokjes.
1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 groene appel
Kruidig gehakt maken
Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier eerst je ui in, gevolgd door de knoflook. Is het allemaal lekker zacht? Dan mogen nu het gehakt en de specerijen erbij (kurkuma, kerrie, komijn, kaneel, zout en naar smaak chili). Bak goed rul.
Giet het water van de rozijnen af en voeg samen met appel en abrikozenjam bij je gehakt. Schep goed door en bak nog 2 minuten.
1 à 2 eetlepels abrikozenjam
Haal van het vuur een schep de crème fraîche erbij. Ga je voor in melk geweekt brood, knijp dan eerst het overtollige vocht eruit en meng dit dan door het gehakt.
75 gr crème fraîche
Schep in een ovenschaal en druk goed aan met de achterkant van je lepel. Je wilt namelijk niet dat straks al je ei-mengsel er doorheen zakt.
Klop de eieren met melk, een snufje zout en eventueel een mespuntje kurkuma los en giet over je gehaktmengsel heen. Leg de blaadjes laurier bovenop.