Zelfgemaakte Turkse Pizza, oftewel lahmacun, vul je met knapperige ijsbergsla en groente, geef je pit met een flinke hoeveelheid sambal en maak je af met knoflooksaus! Met dit recept maak je heel simpel en snel zelf verse Turkse pizza. Niks lekkerder dan je eigen deeg!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Pizzadeeg maken
Doe de gist in een kommetje en schenk hier 1/3 van het handwarme water bij. Roer goed door en laat 5 minuten staan, tot het een beetje begint te schuimen.
Doe alle droge ingrediënten in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier je olie en je water met gist in.
Voeg beetje bij beetje het overige water toe, terwijl je met je handen of met een mixer met deeghaken het tot een samenhangend deeg mengt.
Kneed het deeg 8-10 minuten stevig door, tot het zacht en soepel is en niet meer aan je handen of je deeghaak blijft plakken. (Afhankelijk van de kracht van je machine zul je veel korter bezig zijn). Blijft je deeg te plakkerig, voeg dan beetje bij beetje wat bloem toe.
Vorm je deeg tot een mooie bol, waarbij je alle uiteindes naar de onderkant hebt geduwd. Smeer in met een heel dun laagje olie en plaats in een ruime kom.
Dek af met plasticfolie. Laat dit op een warme plek (niet heet, dus niet bovenop je verwarming) een uur rijzen OF tot het deeg verdubbeld is in volume. Ondertussen kun je beginnen met het gehakt.
Verdeel je deeg in 15 gelijke stukken, bijvoorbeeld door het te wegen. Rol hier bolletjes van. Dek deze af met een (schone) theedoek.
Gehaktmengsel voorbereiden
Snijd de knoflook, ui, paprika's en koriander grof in stukken en maal dit samen met de tomatenpuree, komijnpoeder en een goede snuf zout in een keukenmachine tot een pasta.Heb je geen keukenmachine of hakmolen, gebruik dan een rasp voor in ieder geval de uien. Dan komt het sap goed vrij en dit zorgt ervoor dat het gehakt mals wordt.
Voeg het gehakt ook toe en pulseer een paar keer. Schep in een kom en spatel nog een aantal keer door.
Turkse pizza's bakken
Neem een bolletje deeg en rol het met een deegroller uit tot een dunne bodem. Verwarm een ruime koekenpan en bak de plak aan één kant gaar. Eerst zul je bubbeltjes zien ontstaan en je kunt voorzichtig de onderkant bekijken of deze mooi bruin wordt. We gebruiken geen boter, olie of ander vet in pan.
Draai de bodem om en besmeer (de gebakken kant) met een dun laagje gehaktmengsel, dit hoeft echt niet veel te zijn en ook niet 100% bedekkend. Plaats een deksel op de pan en bak de Turkse pizza in een paar minuten helemaal gaar.Als je handig bent kun je het smeren in de pan doen, zelf leg ik de pizza even op een snijplank en leg ik hem na het smeren weer terug in de pan.
Leg de gebakken pizza op een bord en bedek deze met een tweede schone theedoek, zodat ze lekker zacht blijven.
Herhaal tot alle pizza's gebakken zijn. Ik rol meestal mijn nieuwe bodem uit, terwijl de andere met het gehaktmengsel besmeerd in de pan ligt.
Notities
Maak de Turkse pizza af met toppings als: komkommer, rode ui, tomaat, sla, knoflooksaus, sambal, etc.* voor het gehakt is de combinatie van 50/50 lams- en rundergehakt het lekkerste. Kun je geen lamsgehakt krijgen dan werkt ook 100% rund prima. Voeg dan wel een lepeltje boter toe om het wat vetter te maken, en een snuf komijnpoeder voor extra smaak.