Indonesische rendang is heerlijk kruidig, gesmoord rundvlees in een ingedikte kokossaus. Je bent er wel even zoet mee, want voor het lekkerste effect staat het urenlang zachtjes te pruttelen, maar het is je tijd dubbel en dwars waard. Maak een grote batch, zodat je een deel kunt invriezen!
olie om in te bakkenneutrale olie, zoals zonnebloemolie of rijstolie, géén olijfolie.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Dep je rundvlees droog met keukenrol en snijd in repen. Bestrooi met een goede snuf zout. Mocht je kant-en-klare boemboe gebruiken, controleer dan eerst de verpakking of deze niet al bomvol zout zit!
Verwarm wat olie in de pan en bak hier in delen de repen rundvlees goed bruin in. Haal uit de pan en leg opzij.
Verwarm 2 eetlepels olie in je pan en fruit hier je boemboe in aan, zo'n 7 tot 8 minuten. Zorg ervoor dat de boemboe niet aanbakt.
Voeg de kokosmelk, water, palmsuiker en je gebakken vlees toe en roer goed door.
Kneus de citroengrasstengels met de achterkant van een mes. Maak er een knoop van en voeg toe aan de pan.
Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes sudderen, zonder deksel, tot het vlees zacht is en de saus mooi is ingedikt, minimaal 2 tot 3 uur. Mocht het te droog worden, voeg dan wat extra water en/of kokosmelk toe toe. Roer zo nu en dan door. Tegen het einde zul je vaker moeten roeren.
Roer tot slot de santen er doorheen. Verwijder de kaffir lime blaadjes en citroengrasstengels. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout of suiker.