Congee is ultiem comfort food. Dit Chinese gerecht is traditioneel gezien bedoeld als ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Bouillon maken
Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe aan een grote pan en breng aan de kook.
Zet zachter en laat zo'n 75 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Proef en voeg eventueel wat zout toe, maar let op, maak de soep niet te zout als je de congee wilt kunnen eten met een scheutje sojasaus.
Laat een klein beetje afkoelen, vooral voor je veiligheid, en zeef de soep vervolgens.
Congee koken
Breng de bouillon aan de kook en voeg de rijst toe. Roer een keer goed door en breng weer aan de kook, laat zacht koken.
Snijd ondertussen de kippendijen in reepjes en meng deze met de oestersaus. Laat 30 minuten marineren, voordat je de kip toevoegt aan de congee en mee laat koken.
Roer zo nu en dan de congee door en blijf koken tot de rijst uit elkaar begint te vallen en het een soort pap wordt. Dit kan tussen de 45 en 75 minuten in beslag nemen. Het is erg afhankelijk van bijvoorbeeld je rijst en de pan.
Serveren
Schep de congee in kommen en serveer met ragfijne gesneden verse gember, lente-ui, sojasaus en eventueel chili-olie en geroosterde sesamzaadjes!